دنیای امروزی و پیشرفت فناوری و گسترش اینترنت باعث شده است شیوه کار کردن افراد دستخوش تغییراتی شود. امروزه در هر جایی رد پایی از اینترنت و فعالیتهای آنلاین دیده میشود. افراد با فرصت خوبی برای کسب و کار روبهرو شدهاند و حال میتوانند با صرف هزینهای کمتر در مقایسه با دنیای واقعی فعالیتی را در سطح اینترنت شروع کنند. در این بین برخی از اشخاص ترجیح میدهند کارفرمای خودشان باشند و با توجه به تخصصهای متفاوت و متعددی که دارند با افراد مختلف همکاری کنند. در این مطلب قصد داریم به موضوعی بپردازیم که کم یا بیش با آن آشنا هستید.
فریلنسر (Freelancer) یا آزادکار مفهوم جدیدی است که در چند سال اخیر در ایران مورد توجه افراد قرار گرفته است. جالب است بدانید براساس آماری که در ایالات متحده منتشر شده است ۳۶ درصد نیروی شغلی این کشور (در حدود ۵۷.۳ میلیون) را فریلنسرها تشکیل میدهند. در نتیجه دورکاری را باید ترند یا الگوی جدید دنیای کار معرفی کنیم. با این مقدمه به موضوع اصلی یعنی معرفی یک آزادکار یا فریلنسر میرسیم.
فریلنسر یا آزادکار
تعریف ساده فریلنسر عبارت از فردی است که مستقلانه کار میکند و وابسته به شرکت یا سازمان خاصی نیست. اغلب اوقات بین افراد آزادکار و شرکتها قراردادهای بلندمدت بسته نمیشود و وظایف فریلنسر در حد انجام پروژههایی است که به او محول شده است.
دورکاری
دورکاری، آزادکاری یا فریلنسینگ به فعالیت فریلنسر گفته میشود. در این حالت فرد براساس مبلغی که از قبل با کارفرما تعیین کرده است پروژهای را از او تحویل میگیرد و در زمان مشخص کامل میکند.
تاریخچه لغت فریلنسر در حدود قرن ۱۸ میلادی نویسنده معروف «سر والتر اسکات» در کتاب خوب به اسم ایوانهو اصطلاح فریلنسر را در رابطه با سربازهایی نام برد که در دوران قرون وسطی بدون تعهد به حاکم خاصی و مزدورانه با دریافت هزینه خاصی میجنگیدند. با گذشت زمان معنای این لغت عوض شد و امروزه به فردی گفته میشود که با دریافت حقالزحمه به صورت پارهوقت پروژه تحویلی را به پایان میرساند. پیشنیازهای دورکاری شاید به ذهنتان خطور پیدا کرده است با توجه به وضعیت بازار کار در ایران و همچنین مخارج جاری یک فریلنسر شوید و دورکاری را تجربه کنید. البته باید بگوییم به همین راحتی نیست. ابتدا باید در یک زمینه پر تقاضا تخصص خاصی داشته باشید و سپس آن را تا جای ممکن گسترش دهید.
یک فریلنسر خوب برای بالا بردن سطح درآمد خود تا جای ممکن در زمینههای مختلف تخصصهایش را افزایش میدهد. پس شاید این سوال شکل بگیرد برای دورکاری چه تخصصهایی بیشتر از همه متقاضی دارد؟ چون ماهیت یک آزادکار تا حد زیادی به فعالیت در اینترنت گره خورده است باید بگوییم کارفرمایان به دنبال فریلنسرهایی با تخصصهایی مانند طراحی سایت و برنامهنویسی، طراحی اپلیکیشنهای گوشیهای هوشمند، تولید محتوا، تایپ و نویسندگی، سئو و بهینهسازی وبسایت، بازاریابی و … هستند.
مزایای دورکاری
فریلنسینگ با مزایایی همراه است و یک فریلنسر امتیازهای متعددی دارد که به تعدادی از آنها اشاره میکنیم. کار با کارفرمای دلخواه برخلاف کار به صورت استخدامی که باید با هر کارفرمایی کار کنید، دنیای دورکاری قدرت را به فریلنسرها داده است. یک فریلنسر میتواند با توجه به بودجهای که کارفرما تعیین میکند و شرایطی که دارد تصمیم به کار با او بگیرد. یک آزادکار رئیس خودش است! انعطافپذیری در کار بزرگترین امتیاز یک فریلنسر شاید انعطافپذیری او در انجام کار است چون او میتواند زمان و محل انجام کار را مدیریت کند. آزادکار نیازی نیست الزاما صبح زود بیدار شود و شب زود بخوابد! او میتواند فعالیت خود را در ساعاتی انجام دهد که بیشترین بازده را به همراه میآورد. البته تمامی این حرفها به معنای این است که بتواند کار را به موقع تحویل دهد!
کنترل سرنوشت یک فریلنسر میتواند تصمیم بگیرد چه مقدار کار کند، دستمزدش چقدر باشد و چه زمانی به تفریحات و امور خانوادگی خود برسد. به عبارت دیگر هیچ مانعی برای پیشرفت و مدیریت زندگی او وجود ندارد.
بالا بردن سطح درآمد
بسیاری از آزادکاران در محیط خانه کار میکنند و این نوع فعالیت به معنای صرفهجویی در هزینههای روزمره مانند پول بنزین یا سرویسهای حمل و نقل عمومی و مخارجی مانند اجاره مغازه و … است. به عبارت دیگر یک فریلنسر خوب میتواند حقوقی به مراتب بیشتر از حقوق ثابت یک کارمند داشته باشد و از طرفی کارفرمایان از این قضیه بیبهره نیستند چون در هزینههای خود مانند پول بیمه صرفهجویی میکنند، البته کاهش مقدار مالیاتی که باید بپردازند را فراموش نکنید! معایب دورکاری با این توصیفات شاید فکر کنید دنیای فریلنسری مانند کار کردن در بهشت است! اما باید بگوییم هر چیزی مزایا و معایب خاص خود را دارد و دورکاری از این قضیه مستثنی نیست.
در ادامه تعدادی از معایب دورکاری را نام میبریم.
محروم از مزایای کارمندی
کار نکردن در دنیای فریلنسری به معنای نداشتن درآمد است، به همین راحتی! برخلاف کارمند خبری از حقوق ثابت و مزایایی مانند بیمه درمانی، حقوق بازنشستگی و مرخصی با حقوق نیست. فریلنسر مانند هر انسان طبیعی دیگری ممکن است بیمار شود ولی برخلاف کارمند نمیتواند از کارفرما مرخصی بگیرد و باید کار خود را به موقع تحویل دهد.
برای درآمد ثابت تضمینی وجود ندارد
درآمد آزادکار به صورت سالیانه مشخص نیست و اگر کارفرمایی نباشد او بیکار است. برخی از افراد به همین دلیل از دورکاری گریزان هستند. در نتیجه یکی از نکات مهم به هنگام ورود به دنیای آزادکاری اطمینان از میزان تقاضای بالا و پیوسته برای تخصصی است که دارید.
دوری از اجتماع و منزوی شدن
آزادکار معمولا ترجیح میدهد به دلیل صرفهجویی در هزینه و انعطافپذیری در ساعات کار در خانه کار کند و این قضیه باعث دوری او از اجتماع و منزوی شدن میشود. البته راهکارهای مدرنی مانند فضای کار اشتراکی تا حدی به رفع این مشکل کمک میکند (برای مطالعه بیشتر پیشنهاد میشود مقاله: چرا فضای کار اشتراکی برای رشد کسب و کار مناسب است؟).
فراموش نکنید انسان موجودی است اجتماعی و ارتباطات روزانه و دوستانه برای زندگی و سلامت روان او مهم است. سطح رقابت بالا آزادکار باید بتواند درآمد خود را حفظ کند و این کار مستلزم رقابت با فریلنسرهای زیادی است که روزانه به تعداد آنها افزوده میشد. سطح بالای رقابت به معنای تلاش بیشتر و یادگیری تخصصهای متعددتر است و افرادی که تازه وارد دنیای دورکاری میشوند ممکن است خیلی زود دلسرد شوند، چون کارفرمایان دوست دارند بیشتر با افرادی کار کنند که نمونه کارهای مشابه خوب و تخصص زیاد دارند.